سایه روشن چشم‌انداز تجارت خارجی-راهبرد معاصر
یادداشت اختصاصی احسان قمری، تحلیلگر مسائل اقتصادی؛

سایه روشن چشم‌انداز تجارت خارجی

در مقایسه با تراز تجاری هشت ماهه سال ۱۴۰۲ شاهد رشد بیش از هفت درصدی در سال جاری هستیم که اگر این روند تا پایان سال تثبیت شود، تراز تجاری به ۱۱/۸- میلیارد دلار خواهد رسید. این آمار صرفاً پیش بینی روند تجارت خارجی است و در صورت اجرای سیاست‌های مناسب در حوزه‌های سیاست‌گذاری تجاری و ارزی می‌توان وضعیت بهینه‌تری را مشاهده کرد.
احسان قمری؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - 2024 December 04
کد خبر: ۲۶۴۴۴۸

سایه روشن چشم‌انداز تجارت خارجی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ارزش تجارت خارجی غیر نفتی  در آبان‌ماه سال جاری با وزن ۱۷/۳میلیون تن به ۱۴/۶میلیارد دلار رسید که نسبت به مهرماه ( ۲۱/۸میلیون تن به ارزش ۱۳/۸میلیارد دلار) از نظر وزنی  ۲۰/۸ درصد کاهش و از نظر ارزشی ۵/۷درصد افزایش نشان می دهد.

 
صادرات

ارزش صادرات غیر نفتی در آبان‌ماه ۱۴۰۲ با ۱۴/۵میلیون تن به ۵/۶میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه ماه قبل که ۱۸/۴میلیون تن به ارزش ۶/۸میلیارد دلار کالا به خارج از کشور صادر شده است از نظر وزنی  و ارزشی به ترتیب ۲۱/۲ و ۱۷/۷ درصد کاهش را نشان می دهد. این در حالی است که با توجه به روند ارزشی صادرات در هشت ماه گذشته، ماههای تیر و آبان ماه با ۲۷/۳و ۱۷/۷ درصد کاهش، بیشترین میزان کاهش صادرات را در سال جاری به خود اختصاص داده اند.
 

میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در هشت ماهه گذشته به ترتیب، ۳۱۲، ۳۶۲، ۳۸۲، ۳۹۶، ۳۳۶، ۳۹۸، ۳۶۹، ۳۸۶دلار بوده است


علاوه بر این، روند افزایشی صادرات ماهیانه که در مهرماه رکورد سال جاری با ۸۳/۷ درصد را به خود اختصاص داده بود در آبان‌ماه مجددا عقب نشینی کرده و کاهشی شد. ذکر این نکته نیز ضروری است که در هشت ماهه منتهی به اول آذرماه سال جاری، شاهد رشد ماهانه صادرات غیر نفتی در پنج ماه و کاهش آن در سه ماه (تیر ، شهریور و آبان) بوده ایم. در مقایسه با هشت ماهه مشابه سال ۱۴۰۲، صرفا در ماه‌های تیر و  آبان شاهد کاهش صادرات غیر نفتی نسبت به ماه قبل بوده ایم.
 
 
میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در آبان‌ماه برابر با ۳۸۶ دلار بوده که این رقم در مهرماه برابر با ۳۶۹دلار بوده که افزایشی ۴/۶درصدی را نشان می دهد. همچنین در مقایسه با آبان ماه سال گذشته (میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی ۳۶۸ دلار بوده است) شاهد رشد ۴/۸ درصدی میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی بوده ایم.
 
میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در هشت ماهه گذشته به ترتیب، ۳۱۲، ۳۶۲، ۳۸۲، ۳۹۶، ۳۳۶، ۳۹۸، ۳۶۹، ۳۸۶دلار بوده است.

 
واردات

ارزش واردات در آبان‌ماه سال جاری با ۲/۸میلیون تن به ۵/۶میلیارد دلار رسید که نسبت به مهرماه گذشته (۳/۴میلیون تن به ارزش ۷میلیارد دلار) از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۱۷/۷ و ۲۰درصد کاهش نشان می دهد . این در حالی است که رکورد کاهش ارزش واردات در هشت ماهه منتهی به اول آذرماه سال جاری، متعلق به آبان‌ماه می‌باشد. نکته مهم اینکه در ماه‌های خرداد، تیر، شهریور و آبان شاهد کاهش واردات نسبت به ماه‌های قبل بوده ایم . 
 
در مقایسه با صادرات هشت ماهه، تناظری در کاهش واردات و کاهش صادرات در ماه‌های تیر و آبان وجود دارد. بنابراین بر اساس آمارهای موجود می توان این نتیجه را گرفت که ارزش و وزن صادرات و همچنین ارزش و وزن واردات در تیرماه گذشته نسبت به ماه قبل کاهش یافته و در آبان‌ماه نیز همین وضعیت برقرار است . ذکر این نکته نیز ضروری است که رکورد افزایش وزنی و ارزشی صادرات وارزشی  واردات در هشت ماه گذشته  متعلق به مهرماه بوده که ۱۸/۴میلیون تن به ارزش ۶/۸میلیارد دلار متعلق به صادرات و ۳/۴میلیون تن به ارزش ۷ میلیارد  دلار متعلق به واردات است.
 
میانگین ارزش هر تن کالای وارداتی در آبان‌ماه برابر با ۲ هزار دلار بوده که در مقایسه با ارزش ۲ هزار و 59 دلاری هر تن کالای وارداتی در مهرماه گذشته، کاهشی سه درصدی را نشان می دهد.
 
در بررسی کلی در هشت ماه گذشته، میانگین ارزش هر تن کالای وارداتی به ترتیب ۱۳۵۰، ۱۸۵۳، ۱۵۱۴، ۱۵۹۴، ۲۱۵۶، ۲۳۸۵، ۲۰۵۹ و ۲۰۰۰ دلار بوده که در ماه‌های فروردین، خرداد ، مهر و آبان شاهد کاهش این شاخص بوده ایم .

 
تراز تجاری

تراز تجاری آبان‌ماه سال جاری به صفر رسیده و متعادل شد، این در حالی است که این شاخص در مهرماه گذشته برابر با ۲۰۰-میلیون دلار بود. در یک بررسی کلی وضعیت تراز تجاری در هشت ماهه گذشته به ترتیب، ۰/۳-، ۱/۳-، ۰/۲+، ۱/۱-، ۲/۵-، ۲/۵-، ۰/۲- و صفر بوده که در نهایت شاهد تراز تجاری ۷-میلیارد دلاری در هشت ماهه منتهی به اول آذرماه سال جاری بوده ایم .
 
در یک نگاه کلی شاهد میانگین تراز تجاری ماهانه ۸۷۵-میلیون دلاری بوده ایم که در صورت استمرار این وضعیت، شاهد تراز تجاری سالیانه ۱۰/۵-میلیارد دلار در پایان سال خواهیم بود. سناریوی دوم در این خصوص را بر اساس افزایش 200 میلیون دلاری تراز ماهانه بیان نموده که در این صورت شاهد تراز تجاری  ۹/۷-میلیارد دلاری در پایان سال خواهیم بود.
 

تراز تجاری آبان‌ماه سال جاری به صفر رسیده و متعادل شد، این در حالی است که این شاخص در مهرماه گذشته برابر با ۲۰۰-میلیون دلار بود


در مقایسه با تراز تجاری هشت ماهه سال ۱۴۰۲ (۱۰/۱- میلیارد دلار) شاهد رشد ۲۹/۷ درصدی در هشت ماهه سال جاری هستیم که اگر این روند تا پایان سال، تثبیت شود، تراز تجاری در پایان سال به ۱۱/۸-میلیارد دلار خواهد رسید.
 
آمار فوق صرفا پیش بینی ها از روند تجارت خارجی بوده و در صورت اجرای سیاستهای مناسب در حوزه های سیاستگذاری تجاری و ارزی می توان وضعیت بهینه تری را در تجارت خارجی مشاهده کرد.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده